Vragen

Videobanden digitaliseren naar DVD of Harddisk?

Afhankelijk van je eisen kunnen we een aantal adviezen geven. DVD is eenvoudig en snel te gebruiken, zoals in de dvd-speler of in de pc. Daarnaast kan je er eenvoudig zelf een kopie van maken. Een nadeel van DVD is de beperkte opslagcapaciteit en de gangbare norm. Als de gangbare norm over een aantal jaar Blu Ray is, moet je dvd’s weer overzetten. HDD (externe harddisk) beschikt over veel opslagcapaciteit, en kan tegenwoordig ook op smart-tv’s worden aangesloten. Bestanden van HDD zijn snel over te zetten zonder kwaliteitsverlies, en daarom geschikt voor nabewerking van video met speciale software. Een nadeel van HDD is de hogere prijs, maar daarvoor heb je wel een veelzijdig inzetbaar opslagsysteem.

Hoeveel minuten video gaan er op een DVD?

Op een DVD kan je 4.7Gb aan data plaatsen. Wij transcoderen de beelden van analoog naar digitaal met een variabele snelheid van 5-Mbit. Op die manier krijg je geen haperingen in het beeld. Dit zie je terug in actieve beelden, bijvoorbeeld bij een sportevenement; het beeld blijft constant goed. Beelden die op deze manier gedigitaliseerd worden, in een resolutie van 720 x 576 pixels, leveren maximaal 100 minuten film op bij een dvd-capaciteit van 4.7 gigabyte.

Als mijn videobanden leeg zijn?

Dit is een vraag die wij vaak krijgen. Veel mensen weten niet meer wat er op hun videobanden staat en hebben ook geen videorecorder meer om dit te bekijken. Het is vaak een groot mysterie wat erop de videobanden staat die overgezet gaan worden. Maakt je geen zorgen, want als er niets op de VHS banden staat dan rekenen wij ook geen kosten. Dus stel dat je 20 videobanden aanlevert en 6 hiervan zijn zonder beeld dan brengen wij uitsluitend de 14 videobanden in rekening.

Knippen jullie overbodige beelden weg?

Wij zijn heel goed op de hoogte dat veel videobanden in het verleden eerst werden gebruikt om TV programma’s mee op te nemen die je absoluut niet wilde missen. Neem bijvoorbeeld de finale van de Soundmix Show, een aflevering Wedden Dat met Jos Brink, Rons Honeymoon quiz of de samenvatting van Studio Sport. Op dat moment heel belangrijk. Vervolgens werd dezelfde band gebruik op privé videobanden op de plaatsen van de kinderen, je bruiloft of een leuke vakantie met vrienden. Wij begrijpen heel goed dat mensen over het algemeen uitsluitend geïnteresseerd zijn in de privé beelden die op de videoband staan, het komt echter ook regelmatig voor dat mensen wel graag de TV-opnames willen hebben omdat ze zelf voorkomen in de TV-opnames. Als je dus op het opdracht formulier of bij aflevering aangeeft dat je geen TV beelden wilt hebben dan knippen wij dit eraf. Als wij jouw videobanden digitaliseren dan digitaliseren wij uitsluitend wat voor jou relevant is.

Combineren jullie ook videobanden?

Ja dit kunnen wij doen, maar de kosten zullen wel aanzienlijk omhoog gaan, we hebben het dan namelijk over maatwerk. Er gaat aardig wat tijd inzitten op videobeelden op een gewenste volgorde achter elkaar te plaatsen. Het is verreweg het goedkoopst om iedere VHS band op een eigen DVD te plaatsen. Wat we wel kunnen doen is de bronbestanden op DVD of harddisk te plaatsen zodat je er vervolgens zelf mee aan de slag kan gaan in je favoriete video-editing programma. Als je hier meer vragen over hebt stelt deze dan gerust.